חוק הנכים תגמולים ושיקום מעניק זכויות רבות לאנשי כוחות הביטחון שנפגעו במהלך שירותם הביטחוני. חלק גדול מאוד מהתביעות הן תביעות של חיילי צה“ל שנפגעו בעקבות מילוי תפקידים – למשל ממש בימים אלו ישנן תביעות רבות במסגרת מלחמת חרבות ברזל (נכי צהל עקב המלחמה חרבות ברזל).
אך בעוד החוקים מעניקים לנפגעים מגילה של תנאים וזכויות, בפועל הדרך למימוש הזכויות קשה ומייגעת. היא דורשת מכם הכנת תיק מסמכים המוכיח את הנזק, ובשלב הראשון בעיקר קושר בין הנזק שנגרם לכם לבין השירות הביטחוני.
ואם עברתם את המכשול הזה, תוזמנו להופיע בפני וועדה רפואית אשר תקבע עבורכם את אחוזי הנכות. נשמע קל ופשוט, בפועל זהו תהליך ארוך ומייגע מול מערכת שלא אחת דורסת תחת גלגלי הבירוקרטיה אנשים שלחמו למען ביטחון המדינה.
התהליכים של הכרה בזכויות עשויים לקחת שנים, ולא אחת הם מלווים בתחושות קשות. קשה להאמין, אך מעבר להליך הבירוקרטי הארוך, ישנן גם תלונות על יחס מזלזל מופגן מצד הרופאים היושבים בוועדות הרפואיות.
מה מתחולל בוועדות הרפואיות?
בוועדות הרפואיות של משרד הביטחון יושבים רופאים מומחים בלתי תלויים. באופן עקרוני הרכב הוועדה יכלול רופאים בעלי תחום התמחות הרלוונטי לתחום הפגיעה של מגיש התביעה. ההליך מתחיל בוועדה מחוזית, בהרכב של רופא אחד. אם ירצה להגיש ערעור על החלטת הוועדה המחוזית, יצטרך להופיע בפני ועדה רפואית עליונה בהרכב של 3 רופאים מומחים. ובמידה ורוצים לערער על החלטת הוועדה הרפואית העליונה, ניתן לעשות זאת באמצעות פנייה אל בית המשפט.
נתון מעניין המעיד על בעייתיות בהתנהלות הוועדות הרפואיות ניתן למצוא בדוח מבקר המדינה משנת 2018. על פי הדוח, 50% מהחלטות הועדות המחוזיות, שונו בעת הערעור בפני ועדה רפואית עליונה. כלומר נוצר כאן רושם של ”שיטת מצליח“ בה הוועדה דוחה בקשות בקלות דעת, אך מי שמתעקש ומגיש ערעור, במחצית מהמקרים מצליח – ובשורה התחתונה ב 46% מהתיקים אשר הגיעו לערעור, אחוזי הנכות גדלו.
סיפורו של חיים, לוחם המוסד שנלחם במערכת עד לרגעיו האחרונים
לחיים היסטוריה ארוכה של עשייה למען מדינת ישראל. הוא שירת כלוחם בצנחנים, ונפצע קשה בתאונת צניחה. מה שהפך אותו לנכה מאה אחוז על כיסא גלגלים. אך גם התאונה לא עצרה אותו מלהמשיך את העשייה למען מדינת ישראל, ותוך כמה שנים גויס למוסד, ושם החל קריירה ארוכה ומבטיחה. ולמרות הנכות, רוב חייו התנהל באופן עצמאי.
השינוי התחולל בגיל שישים, כאשר ידיו הפסיקו לתפקד וחל שינוי לרעה במצבו הבריאותי הכללי. בעקבות כך פנה בבקשת עזרה למשרד הביטחון. בקשתו הייתה להעלות את שעות הליווי שקיבל מ 18 שעות ביממה, ל 24 שעות ביממה. חיים עבר 3 וועדות רפואיות אשר דחו את בקשתו, למרות כל תחנוניו, המצוקה והמוגבלות ממנה סבל.
מצבו של חיים החמיר והוא אושפז בבית החולים תל השומר, וזהו גם היה הרגע בו החליט לתבוע את משרד הביטחון בבית המשפט. החלטה אישית לא קלה עבור אדם שכל חייו היה חלק מהמערכת והאמין בה. חיים חווה תסכול רב, מצד אחד מצבו הבריאותי הגביל אותו מאוד, ומצד שני הרגיש כי לא מאמינים לו.
חיים ניצח במשפט, אך למרבה הצער פסיקת בית בית המשפט הגיעה לאחר שכבר נפטר בבית החולים. בית המשפט קבע שיש להכיר בזכותו לתוספת שעות ליווי בהיקף של 24 שעות ביממה, ולהחיל אותה רטרואקטיבית החל ממועד הגשת הבקשה.
ולא רק שההכרה בזכויותיו הגיע לאחר מותו, משרד הביטחון חיפש גם את הדרך להתנער מהתשלום בטענה שישנו חוב של המנוח בגין תשלומי יתר ששולמו למנוח, ובכוונתם לקזז זאת. כך שאלמנתו של המנוח נדרשה לשלם חוב בסך 30,000 שקל למשרד הביטחון.
”אגף השיקום דופק על קברו של לוחם המוסד ומבקש כספים. בעצם אומר אגף השיקום, לא משנה מה עשית בחייך, אתה חייב במותך“, כך צוטט עורך הדין אילן בנימיני המייצג את אלמנתו של המנוח. אמירה המנסחת במדויק מה שכולנו מרגישים בלבנו לאור ההתנהלות משרד הביטחון במקרה זה.
לתבוע את משרד הביטחון – איך שורדים את זה
לצערנו, מקרה המתואר הוא רק מקרה אחד מיני רבים. ההתנהלות מול משרד הביטחון אינה קלה. ומה שהופך אותה לקשה יותר היא העובדה שהתובעים כבר מגיעים מוחלשים לתביעה. הם נאלצים לנהל מאבק קשה ועיקש, כאשר הם פצועים פיזית ונפשית. לעתים הם גם סובלים מפגיעות פוסט טראומה בצבא.
הדרך הנכונה להתנהל מול משרד הביטחון היא באמצעות עורך דין לתביעות משרד הביטחון. עורך דין המכיר את המערכת, ויש לו ניסיון בהתנהלות מול משרד הביטחון.
ייצוג נכי צה“ל ואנשי כוחות הביטחון הוא העיסוק העיקרי של עורך הדין אילן בנימיני, ועבורנו זה קודם כל שליחות. אנו מבינים את הסיטואציות הקשות, ואנו מתנהלים ברגישות אך נחישות גדולה מול כל המערכת. אנו מעניקים לכל נפגע את הליווי המלא וכל מעטפת השירותים המשפטית כבר מהרגע הראשון.
אנו יכולים להדריך אתכם עוד ברגעים של מילוי דוח פציעה בצבא, דרך תביעות להכרה בנכות, תביעות נכות מוסבת או תביעות החמרת מצב.
עו“ד אילן בנימיני תמיד לצידכם – הוראות הגעה.