הכרה כנכה צהל מעניקה לאלו שנפגעו במהלך תפקידם פיצויים וזכויות רבות. בזכות אותם פיצויים וזכויות הם יכולים ליהנות מהליך שיקומי, ולקבל סוג של תיקון המפצה על המוגבלות שנגרמה להם. הכרה כנכה צה“ל דורשת הגשת תביעה נגד משרד הביטחון, ונעשית על פי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), אשר מגדיר גם את התנאים להכרה בנכות, ואת התנהלות ההליך. אך שימו לב, לצערנו הדרך למימוש הזכויות ארוכה ומתישה. ללא עורכי דין שמטפלים במשרד הביטחון, אתם עשויים לסיים את התהליך באכזבה גדולה. במקרים מסוימים דחיית הבקשה, ובמקרים אחרים הכרה באחוזי נכות נמוכים ממה שציפיתם.
הכרה כנכה צה”ל
במהלך השירות הצבאי יתכנו פציעות ומחלות שירות, המזכות את הנפגעים בזכויות. ישנו שוני בין חיילים בשירות חובה, לבין אנשי צבא קבע. פציעות מסוימות של אנשי צבא הקבע יטופלו במסגרת האזרחית, כאילו היו תאונות עבודה רגילות (אלא אם כן אלו הם פציעות ומחלות ייחודיות לשירותם הצבאי). ואילו במקרה של חיילים בשירות חובה, גם פציעות שהתרחשו במהלך חופשה (מאושרת) יחשבו כפגיעה שהתרחשה במהלך השירות הצבאי. שימו לב כי לאנשי קבע יש את האפשרות להגיש תביעת נזיקין כנגד המדינה, אך לייעוץ נוסף מוטב לפנות אל עו“ד נכי צה“ל.
נציין גם שחוק הנכים תגמולים ושיקום תקף לגבי כל אנשי זרועות הביטחון של ישראל, כמו למשל השב“כ , המשטרה, משמר הכנסת וכו‘.
ישנם שני סוגים של תביעות שניתן להגיש נגד משרד הביטחון, הראשונה היא תביעה להכרה במחלת שירות, והשנייה היא הכרה בחבלת שירות.
מחלת שירות – מחלת שירות היא מושג המוגדר בחוק הנכים תגמולים ושיקום. על מנת שמחלה תחשב מחלת שירות היא צריכה להיות תוצאה של אירוע שאופיו, מהותו ונסיבותיו הם ייחודיים לשירות הצבאי או תנאי השירות, והיא צריכה להיות אחת מהבאות:
- מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן שקבע שר הביטחון בצו, לקרינה מייננת או לקרינה אינפרא-אדומה; (2) הידבקות במחלה כתוצאה מחשיפה למוצרי דם ונוזלי גוף במסגרת טפול רפואי בתנאי שדה; (3) פגיעה באיברי השמיעה כתוצאה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש, ובלבד שמקור הרעש או באמצעי לחימה; (4) מחלה אחרת שקבע שר הביטחון, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, בצו, בתנאים ובנסיבות שקבע כאמור.
חבלת שירות – חבלות אשר נגרמו במהלך אימון צבאי, פעילות מבצעית או כל אירוע אחר בעל אופי, מהות ונסיבות הייחודיים לשירות הצבאי. אם חייל נפצע במהלך התקלות במחבלים, זוהי כמובן חבלת שירות. גם מקרים של פוסט טראומה בצבא נכנסים תחת הקטגוריה של חבלת שירות.
בכל אחד מהמקרים, תמיד מומלץ להתנהל בעזרתם של עורכי דין שמטפלים במשרד הביטחון. לא כל מקרה הוא שחור ולבן, לפעמים ישנו קושי רב להוכיח את הקשר בין חבלה לבין השירות הצבאי.
הכרה כנכה צהל
עכשיו בואו נדבר על הליך תביעה למשרד הביטחון, כלומר ההליך שנועד להשיג הכרה הכרה כנכה צהל.
התביעה מתחלה במילוי טופס בקשה להכרה בזכות. הטופס עצמו די פשוט, אך לא לטעות, מדובר בהליך מורכב שיש לנהל אותו בחכמה. הטופס דורש צירוף של מסמכים רלוונטיים המתעדים את הפציעה, וגם את הקשר שלה לשירות הצבאי. זהו המכשול הראשון שיש לעבור, ונדרשת כאן עבודה של עורך דין לתביעות משרד הביטחון, אשר יסייע בהכנת כל התיק הרפואי. המטרה שלנו היא לנהל את ההליך בצורה יעילה, בלי דחיות ובלי עיכובים ובטח שלא נרצה להגיע למצב שבו יש להגיש ערר על החלטות קצין התגמולים – לכן נרצה להכין תיק חזק המוכיח קשר ברור בין החבלה (או מחלת השירות) לבין השירות הצבאי.
מה קורה לאחר הגשת הבקשה?
לאחר שהוגשה התביעה היא תיבחן על ידי קצין התגמולים. זהו עדיין אינו השלב של קביעת אחוזי הנכות, אלא שלב ראשוני שבו קצין התגמולים צריך להחליט האם להכיר בתביעה או לא. במידה ויכיר בתביעה, אנו מתקדמים לשלב הבא והוא ההופעה בפני הוועדה הרפואית. הוועדה הרפואית היא זו הקובעת את אחוזי הנכות. תפקידו של קצין התגמולים הוא לבדוק האם התביעה עומדת בכל אותם הקריטריונים של חוק הנכים, שאותם הזכרנו קודם.
כפי שכבר אמרנו, הדברים לא תמיד שחור ולבן. אתם עשויים להתמודד עם מצבים מורכבים, כמו למשל החמרה של פציעה שהייתה קיימת עוד לפני השירות הצבאי. למשל אולי החייל עסק בספורט לפני השירות הצבאי, וישנו חשש כי פגיעה בברך בצבא, היא בעצם החמרה של פגיעה שבתחילה עוד בטרם הגיוס. קצין התגמולים עורך בדיקה יסודית, ונעזר גם ברופאים מומחים. לכן חשוב שגם אתם תהיו מוכנים עם עורכי דין שמטפלים במשרד הביטחון.
מה קורה אם קצין התגמולים דחה את הבקשה? ישנם מקרים בהם מוגשת תביעת הכרה כנכה צהל ללא סיוע של עורך דין לייצוג נכי צה“ל, ובגלל חוסר הניסיון התביעה נדחית. במקרה זה ניתן להגיש ערעור לוועדת הערעורים תוך 30 יום. רק הפעם הקפידו לעשות זאת בעזרת עו“ד.
עורכי דין שמטפלים במשרד הביטחון
הכרה כנכה צה”ל היא לא דבר פשוט. להחלטות של קצין התגמולים או הוועדה הרפואית ישנה השפעה גדולה על המשך חייכם. לכן תביעת הכרה כנכה צהל יש להגיש בעזרת עורך דין מנוסה בתביעות משרד הביטחון.
עורך דין אילן בנימיני מביא איתו ניסיון רב בייצוג נכי צה“ל במגוון תביעות להכרה בנכות, נכות מוסבת, החמרת מצב ועוד.